Komplexné vedenie účtovníctva


Daň z pridanej hodnoty - základné informácie

07.11.2010 19:42

Daň z pridanej hodnoty - základné informácie  

Nielen podnikatelia ale aj bežní občania sa vo svojom každodennom živote stretávajú s nepriamymi daňami, bez toho aby vnímali že tieto dane sú premietnuté do cien tovarov a služieb. Daň z pridanej hodnoty je nepriama daň, nakoľko sa premieta do cien predmetov a služieb dennej spotreby a vlastne nepriamo ju platíme všetci. 

Pár pojmov v súvislosti s daňou z pridanej osoby na vysvetlenie:

·                                 zdaniteľná osoba: osoba (fyzická alebo právnická), ktorá vykonáva nezávisle akúkoľvek ekonomickú činnosť alebo podnikanie. Ekonomickou činnosťou sa rozumie každá činnosť, z ktorej sa dá dosiahnuť príjem vrátane činnosti obchodníkov, výrobcov, poľnohospodárska činnosť, činnosť slobodných povolení, tvorivá alebo duševná činnosť a tiež prenájom.

·                                 obrat na daň z pridanej hodnoty: každá zdaniteľná osoba si musí sledovať svoj obrat, aj kvôli tomu, že v prípade ak prekročí jej obrat výšku 49 790 EUR za posledných 12 po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov, je povinná sa registrovať za platiteľa dane z pridanej hodnoty. Zaregistrovať sa musí do 20.teho nasledujúceho mesiaca po dosiahnutí tohto obratu.

·                                 daň na vstupe – odpočítanie dane: daň, s ktorou sa stretáva zdaniteľná osoba pri nákupe tovarov a služieb od dodávateľov, ktorí sú platiteľmi dane z pridanej hodnoty a premietajú ju do svojich cien. V prípade, že je zdaniteľná osoba už zaregistrovaný platiteľ dane z pridanej hodnoty môže si túto daň z daňového dokladu dodávateľa „odpočítať“, to znamená akoby si ju pripísala na jednu stranu zoznamu dane z pridanej hodnoty oproti ktorému bude na druhej strane zapisovať daň z pridanej hodnoty, ktorú on vyfakturuje svojim odberateľom.

·                                 daň na výstupe – zdaniteľné plnenie: daň, ktorú zdaniteľná osoba, v prípade, že už je platiteľom dane z pridanej hodnoty premieta do ceny svojich tovarov a služieb a teda fakturuje svojim odberateľom a ktorú musí odviesť štátu. Neodvádza ju však celú, poníži si ju o daň, ktorú registruje ako daň na vstupe na odpočítanie.

sadzba dane: 19% vyššia sadzba, 10% nižšia sadzba, ktorá sa vzťahuje na vybrané tovary

Platiteľ DPH dobrovoľne

Platiteľom dane z pridanej hodnoty je možné sa stať aj dobrovoľne, nie až po prekročení stanoveného obratu, daňový úrad však vo väčšine prípadov požaduje dôkazy preukazujúce skutočnosť, že obrat bude v najbližšej dobe prekročený a dobrovoľne sa registrujúce subjekty musia vypĺňať dotazník približujúci najbližšie plánované aktivity a príjmy spoločnosti, prípadne predložiť kópie uzatvorených zmlúv. Nezriedka môže správca dane pristúpiť aj k miestnemu zisťovaniu.  

Termíny na podanie daňového priznania k DPH

Štvrťročný platitelia dane z pridanej hodnoty sú povinní vždy po ukončení zdaňovacieho obdobia, teda kalendárneho štvrťroku do 25.teho nasledujúceho kalendárneho mesiaca podať daňové priznanie k dani z pridanej hodnoty svojmu správcovi dane. Mesační platitelia dane z pridanej hodnoty majú túto povinnosť mesačne, vždy do 25.teho nasledujúceho kalendárneho mesiaca. V termíne na podanie daňového priznania je aj splatná daň vypočítaná v podanom daňovom priznaní.

Platiteľovi dane z pridanej hodnoty pri podaní daňového priznania k dani z pridanej hodnoty môžu vzniknúť dve situácie:

1.    

 A.  Vlastná daňová povinnosť

to znamená, že zdaniteľné plnenia na výstupe – teda daň z pridanej hodnoty, ktorú daňovník vyfakturoval k cene svojich tovarov a služieb je vyššia ako odpočítanie dane na vstupe, teda daň, ktorú si mohol odpočítať z daňových dokladov vystavených svojimi dodávateľmi.Výška vypočítanej vlastnej daňovej povinnosti, teda daň na úhradu je splatná v termíne na podanie daňového priznania. 

Príklad:

Podnikateľ v maloobchode nakúpil tovar v hodnote 119 euro, z čoho 100 euro je základ dane a 19 euro je daň z pridanej hodnoty. Tento tovar vzápätí predal za sumu 159 euro, z čoho 133,61 euro je základ dane a 25,39 euro je daň z pridanej hodnoty. Abstrahujúc od iných obchodných prípadov by daňové priznanie podnikateľa v tomto prípade vyzeralo nasledovne: 

- 19 euro odpočet na vstupe

- 25,39 euro zdaniteľné plnenie na výstupe

Z toho: 25,39 – 19 = 6,39 euro je vlastná daňová povinnosť a teda suma, ktorú musí podnikateľ uviesť v daňovom priznaní a odviesť správcovi dane.
  

Nadmerný odpočet

je situácia, kedy je odpočítanie dane vstupe, teda daň z pridanej hodnoty z nakúpených tovarov a služieb vyššia ako zdaniteľné plnenia, teda daň z pridanej hodnoty vyfakturovaná daňovníkom k cene jeho tovarov a služieb. Nadmerný odpočet je vlastne nárok daňovníka na vrátenie dane od daňového úradu. Pokiaľ vznikne platiteľovi dane z pridanej hodnoty nadmerný odpočet a je štvrťročným platiteľom dane z pridanej hodnoty, daňový úrad mu tento nadmerný odpočet hneď nevráti, ale počká do ďalšieho daňového priznania, teda nasledujúceho štvrťroka a podľa výsledku tohto daňového priznania buď nadmerný odpočet započíta s daňovou povinnosťou v ďalšom daňovom priznaní, alebo v prípade ďalšieho nadmerného odpočtu predchádzajúci nadmerný odpočet vráti. 

 

Služby oslobodené od DPH

Nie všetky služby však podliehajú dani z pridanej hodnoty. Zákon jasne určil, ktoré služby sú od dane z pridanej hodnoty oslobodené, čo znamená, že ich dodávateľ nemôže k základu dane, teda cene prirátať daň z pridanej hodnoty a zase na druhej strane odberateľ si pri týchto službách nemôže uplatniť nárok na odpočet dane. Medzi tieto služby patria:

 

-  univerzálne poštové služby (aj dodanie tovaru, ktorý súvisí s poskytovanou                univerzálnou poštovou službou)

-  zdravotná starostlivosť,

-  služby sociálnej pomoci,

-  výchovné služby a vzdelávacie služby,

-  služby súvisiace so športom alebo telesnou výchovou,

-  kultúrne služby,

-  zhromažďovanie finančných prostriedkov,

-  služby verejnoprávnej televízie a verejnoprávneho rozhlasu,

-  poisťovacie služby,

-  bankové služby

 

 

 

 

podnikam.sk 

 

—————

Späť