Komplexné vedenie účtovníctva


Daň z nehnuteľnosti

15.01.2011 12:00

 

Daň z nehnuteľnosti 

 

Daň z nehnuteľností zahŕňa daň zo stavieb, pozemkov, bytov a nebytových priestorov. Priznanie k dani z nehnuteľnosti podávajú len tie fyzické a právnické osoby, ktorým pribudla nehnuteľnosť alebo nastala zmena oproti vlaňajšiemu roku a to do 31. januára.

 

Správcami dane nie je štát, ale samospráva - obec či mesto. V Košiciach a v Bratislave správu daní vykonáva magistrát, nie mestské časti. Zákonný rámec sadzby dane si obce a mestá upravujú, ich aktuálnu výšku sa daňovníci dozvedia zo všeobecne záväzných nariadení. 

 

Pozor !

Daňovník, ktorý nadobudne nehnuteľnosť vydražením v priebehu zdaňovacieho obdobia, je povinný podať priznanie do 15 dní odo dňa vzniku daňovej povinnosti.  

 

 Daň z nehnuteľností zahŕňa:

  • daň z pozemkov
  • daň zo stavieb
  • daň z bytov a z nebytových priestorov v bytovom dome

 

Vznik a zánik daňovej povinnosti:

Daňová povinnosť vzniká 1. januára zdaňovacieho obdobia nasledujúceho po zdaňovacom období, v ktorom daňovník nadobudol nehnuteľnosť do vlastníctva. Ak sa daňovník stane vlastníkom nehnuteľnosti 1. januára bežného zdaňovacieho obdobia, vzniká daňová povinnosť týmto dňom. Daňová povinnosť zaniká k 31. decembru zdaňovacieho obdobia, v ktorom daňovníkovi zanikne vlastníctvo k nehnuteľnosti.

Na vyrubenie dane z nehnuteľnosti je rozhodujúci stav vlastníctva k 1. januáru zdaňovacieho obdobia. Na zmeny skutočností rozhodujúcich pre daňovú povinnosť, ktoré vzniknú v priebehu roka sa neprihliada.

 

Výnimkou je nadobudnutie nehnuteľnosti vydražením podľa osobitných právnych predpisov. V takomto prípade vzniká vydražiteľovi daňová povinnosť prvým dňom mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom sa vydražiteľ stal vlastníkom nehnuteľnosti. Zaplatí však len pomernú časť ročnej dane pripadajúcej na zvyšnú časť zdaňovacieho obdobia. Rovnako ak v priebehu roka vydraží nehnuteľnosť, ktorá je predmetom dane z nehnuteľností, daňovníkovi vzniká nárok na vrátenie pomernej časti ročnej dane.

Hoci sa na zmenu skutočností rozhodujúcich pre daňovú povinnosť v priebehu roka neprihliada, každá fyzická alebo právnická osoba je povinná oznámiť správcovi dane skutočnosti rozhodujúce pre vznik alebo zánik daňovej povinnosti a každú zmenu týchto skutočností do 30 dní odo dňa, kedy tieto skutočnosti alebo zmeny nastali.

Daňové priznanie:

Daňové priznanie k dani z nehnuteľností je daňovník povinný podať príslušnému správcovi dane do 31. januára toho zdaňovacieho obdobia, v ktorom mu vznikla daňová povinnosť. V ďalších zdaňovacích obdobiach do toho termínu len vtedy, ak nastali zmeny skutočností rozhodujúcich na vyrubenie dane.Za zmeny skutočností  rozhodujúcich na vyrubenie dane sa nepovažuje zmena sadzieb dane z nehnuteľností.
Daňovník, ktorý nadobudne nehnuteľnosť vydražením v priebehu zdaňovacieho obdobia, je povinný podať priznanie do 15 dní odo dňa vzniku daňovej povinnosti.

Ak je pozemok, stavba, byt alebo nebytový priestor v bytovom dome v spoluvlastníctve viacerých osôb, daňové priznanie podá každá fyzická alebo právnická osoba. Ak sa vlastníci dohodnú, daňové priznanie podá ten, koho dohodou určili spoluvlastníci, pričom túto skutočnosť musia písomne oznámiť správcovi dane pred uplynutím lehoty na podanie daňového priznania.

V daňovom priznaní je daňovník povinný uviesť všetky skutočnosti rozhodujúce na výpočet dane a daň si sám vypočítať. 

—————

Späť